Aziatische Huisgekko / Tjiktjak / Hemidactylus Frenatus v.a. €9,-
De Aziatische Huisgekko / TjikTjak
Latijnse naam: Hemidactylus Frenatus
De Aziatische huisgekko is een actief en vlug diertje, wat ze leuk maakt om naar te kijken. Ze leven voornamelijk tijdens schemering en in de nacht. De mannelijke gekko's kunnen een geluid maken wat lijkt op het woord Tjiktjak, vandaar deze bijnaam. Deze dieren zijn meesters in ontsnappen, dus een goed sluitend verblijf is erg belangrijk voor deze diertjes.
Herkomst: Zuid-Oost Azie. Van oorsprong met name in bosgebieden. Deze gekko heeft zich echter al goed aangepast aan het leven in de bewoonde wereld en kan daar dus ook goed overleven.
Lengte: tot 16cm
Levensverwachting: tot 5 jaar
Gedrag: Schemer- en nachtdier. Mannetjes kunnen zich territoriaal gedragen. Het is daarom beter om te kijken voor een koppel of een man met meerdere vrouwen. Ze kunnen alleen gehouden worden of eventueel met andere hagedissen van hetzelfde formaat. Tjik tjaks kunnnen goed tegen gladde oppervlaktes oplopen en zelfs ondersteboven aan een plafond lopen. Ze kunnen erg actief zijn in het hok en ook hard rennen. Het is daarom wel oppassen met ontsnappen, ook kunnen ze zich vrij goed door smalle openingen werken. Het hok moet daarom altijd goed afgesloten zijn en geen kieren hebben.
Huisvesting: Terrarium 40x40x60cm of terrarium 45x45x60cm voor 2 of 3 dieren. Als bodembedekking kan er gekozen worden voor humus, bark of mos. Deze soorten kunnen vocht vasthouden wat handig is voor de tjik tjaks, die het ook fijn vinden om op sommige plekken wat vochtiger te kunnen zitten. De bodem mag lichtvochtig gehouden worden of er kan een plek gemaakt worden die vochtig is waar ze kunnen zitten om te vervellen. Als schuilplekken vinden tjik tjaks kurktunnels er fijn of meerdere stukken kurkplaten achter elkaar, zodat ze ertussen kunnen kruipen. Nepplanten of echte planten zorgen voor extra beschutting. De nepplanten kunnen met zuignapjes worden opgehangen en de echte planten zorgen voor meer beschutting op de grond. Klimtakken zoals troncho's kunnen ook gebruikt worden. De warmtelamp en UVB-lamp mogen 12 uur branden per dag.
Bodembedekking: Humus/kokosvezel, bark en/of sphagnum mos.
Temperatuur: 21-28 graden. Spot 32 graden. Nacht: 18-21 graden. Voor het verwarmen kan een warmtelamp gebruikt worden voor nachtverwarming een nachtlamp met maanlicht, zodat de activiteit van de dieren gevolgd kan worden in het donker. Voor het meten van de temperatuur zijn 2 thermometers nodig. Eén voor de koele kant en een een thermometer voor de warmte kant.
UVB: Ja, tropische UVB zoals UVB100. Hoewel tjik tjaks nachtdieren zijn hebben ze toch een UVB-lamp nodig voor het vasthouden van voldoende calcium. Te weinig calcium kan tot gezondheidsproblemen leiden.
Luchtvochtigheid: 50-75%, droog/lichtvochtig. Er mag 1 keer per dag gesproeid worden, maar dit mag weer opdragen. In het verblijf moet wel een schuilplaats gecreerd worden met vochtig sphagnum mos, zodat ze daar kunnen zitten om makkelijker te kunnen vervellen. Voor het meten van de luchtvochtigheid kan een hygrometer gebruikt worden. Eventueel is een combinatiemeter ook te gebruiken, zodat deze zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid kan meten.
Voeding: Insecten, zoals kleine krekels, fruitvliegen, krulvliegen en buffalowormen. Deze moeten altijd bepoederd worden met een vitamine en calcuim preparaat.
Hanteren: Vrij lastig, omdat ze erg snel zijn en bij verkeerd vastpakken kunnen ze van stress de staart loslaten. Wij raden altijd aan met een bakje te vangen. Het bakje kan over de gekko worden geplaatst en daarna de deksel eronder schuiven.
Verzorgen: Het verblijf moet elke dag gecontroleerd worden op schimmels en poepresten. Bij een bioactief terrarium is dit vrijwel niet nodig. Een bioactief terrarium is een terrarium waar springstaartjes en tropische pissenbedden zijn toegevoegd. Deze diertje eten schimmels, poepresten en plantenresten op in het terrarium. Eventueel kunnen er ook miljoenpoten of rozenkevers bij worden geplaatst.
Het terrarium moeten elke dag worden voorzien van vocht, zodat ze ook van de druppels kunnen drinken indien nodig.
Geslachtsbepaling: Mannen hebben een bredere staartwortel dan de vrouwen. De mannen hebben femoraalporien op de dijbenen en porien op de onderbuik in de vorm van een V. Mannetjes hebben ook 2 verdikkingen bij de staart waar de hemipenissen zitten, dit lijkt op 2 bulten.
Ziektes en aandoeningen:
Aanwijzingen voor mogelijke ziekten zijn bijvoorbeeld lusteloos gedrag en slechte eetlust, dit kan wijzen op calcium tekort.
Diarree of helemaal geen ontlasting zijn symptomen die kunnen wijzen op darmparasieten of een bacteriële infectie.
Vlekken op de huid kunnen wijzen op een schimmelinfectie.
Uiteraard kunnen ziektes zich ook op andere manieren manifesteren.
Voorkom ziekten door goede hygiëne, goede voeding en zo min mogelijk stress. Is uw dier ziek, ga dan naar een dierenarts met verstand van reptielen.
Rachitis: Vaak het resultaat van calcium tekort, geen uvb of verouderde uvb lamp. Het resultaat is vaak vergroeiingen aan de rug, poten of staart.
Aanschaf en kosten:
De aanschaf van een Tjik Tjak is vanaf 9 euro.
De aanschaf van een Tjik Tjak met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €150,-.
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 7 euro.
Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.
De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres.
Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.
Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.
Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211