Luipaardgekko (Eublepharis Macularius) v.a. €45,-

Artikel 8 van 69

Luipaardgekko
Latijnse naam: Eublepharis Macularius                                                                 

De luipaardgekko is aansprekend reptiel voor beginners, wegens het schattige uiterlijk. Ze zijn tamelijk rustig bij regelmatig hanteren en meestal niet agressief van aard. In de verzorging zijn ze niet moeilijk. Het zijn nachtactieve dieren, die in vele kleuren verkrijbaar zijn. 

Herkomst: Iran, Pakistan, Afghanistan en India. Met name halfdroge steenachtige gebieden.
Levensverwachting: tot 20 jaar.
Lengte: tot 25 cm
Kleur: Jonge dieren hebben brede geel en paars/bruine banden over het lichaam verdeeld. Deze kleur veranderd langzaam in het panterprint uiterlijk die de volwassen dieren krijgen. Er zijn veel verschillende kleuren en patronen(morphs) luipaardgekko's te krijgen. Wij hebben vaak een mix van allerlei soorten morphs zitten.
Gedrag: Luipaardgekko's kunnen goed alleen worden gehouden, maar ze kunnen ook in groepjes gehouden worden. Het is belangrijk dat er geen of één man per groep is, mannen kunnen agressief zijn tegenover elkaar. Per luipaardgekko moet er een schuilplek zijn in een de koude hoek, zodat ze individuleel rust kunnen nemen. Als beginnende reptielenhouder is het verstandig met één luipaardgekko te beginnen. Mocht je liever een groep willen houden en geen kweekplannen hebben, kan er gekozen worden voor een groep vrouwen. De dieren moeten altijd van hetzelfde formaat zijn om ze bij elkaar te kunnen zetten. Het koppelen van jonge dieren is makkelijker. Luipaardgekko's zijn grondgekko's met oogleden en nagels in tegenstelling tot de meeste gekko's die niet in het bezit zijn van oogleden en met de plakvoeten tegen gladde oppervlaktes kunnen klimmen. Ondanks dat het grondgekko's zijn kunnen ze goed klimmen. Ze leven voornamelijk in warme gebieden die droog zijn, maar voldoende vochtige plekken om te schuilen zeker bij vervellen. 
Huisvesting60x40x40cm of 60x45x45cm voor één luipaardgekko en 80x40x50cm of 90x45x45cm voor 2 of 3 dieren. Een groter verblijf is natuurlijk altijd beter. Bij een grotere groep vrouwen of een man met meerdere vrouwen kan er ook gekozen worden voor 100x50x50cm of 120x50x50cm. Als bodembedekking is kokosvezel geschikt. Per luipaardgekko moet er een schuilplaats worden geplaatst, deze schuilplaats moet goed dicht zijn met een niet te grote opening. Ze willen goed de gelegenheid hebben om goed donker te zitten overdag. Ze hebben ook een waterbakje nodig. Bij jonge luipaardgekko's moet er wel opgelet worden dat het waterniveau niet te hoog is, anders kunnen ze misschien verdrinken. Als decoratie wordt er vaak voor nepplanten, stenen of takken gekozen. Het is belangrijk dat er een dichte schuilplaats, zoals een Wet Rock, in het verblijf wordt gezet met vochtig sphagnum mos. Deze plek met hoge luchtvochtigheid wordt door de luipaardgekko's bezocht als ze gaan vervellen. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden, vooral de vervellingen rondom de tenen kunnen soms vast blijven zitten en de poten afknellen. Komt de luipaardgekko toch slecht door de vervelling heen is het aan te raden deze in een dicht bakje met een dun laagje lauwwarm water te zetten voor ongeveer een half uur. De huid zal op deze manier losweken en gemakkelijk loslaten.
Temperatuur: Dagtemperatuur 25-35 graden.. Nacht 20-25 graden. In de koude hoek moet het 25 graden zijn. De warmtelamp & uvb lamp (of combinatielamp) mag 12-14 uur per dag branden. Voor de nacht kan er gebruik gemaakt worden van een keramische warmtelamp met thermostaat of een warmtemat met thermostaat. De warmtemat mag 1/3 van de bodem innemen. Voor het meten van de temperatuur is het aan te raden een thermometers op te hangen. Eén thermometer in de koud hoek en nog één in de warme hoek. 
UVB lamp: Volgens nieuwe richtlijnen heeft elk dier UVB nodig, zo ook de luipaardgekko. Ook al is het voornamelijk een schemer- nachtdier, ze kunnen er soms toch voor kiezen om de zon op te zoeken. De steppe/woestijn UVB lamp zoals UVB150 van Exo Terra is geschikt. Het is ook mogelijk een combinatielamp te gebruiken. Wij raden een lamp van Reptech of Solar Raptor aan. 
Luchtvochtigheid: 40-60%, de bak mag droog blijven, met op sommige plekken mag het lichtvochtig zijn. Het is makkelijker om het hok helemaal droog te houden en één dichte schuilplaats te maken met een hoge luchtvochtigheid. Altijd de luipaardgekko controleren op volledig vervellen. Ze eten de vervelling op, dus het dier zal gecontroleerd moeten worden. De luchtvochtigheid kan eventueel gemeten worden met een hygrometerCombometer is ook mogelijk.
Bodembedekking: Kokosvezel. Sphagnum Moss voor in het vochtige huisje, zoals een Wet Rock.
Voeding: Insecten. Krekelssprinkhanenwasmottenkakkerlakkendola's en nestmuisjes. Wormen zoals meelwormen en moriowormen kunnen beter af en toe gegeven worden, omdat ze kunnen zorgen voor verstopping bij de luipaardgekko. Deze wormen zijn moeilijker verteerbaar voor de luipaardgekko. De wasmotten en kakkerlakken zijn vaak favoriet bij de luipaardgekko, omdat de voedingswaarde hier hoger van is. Over de voedseldieren moet 2-3 keer per week een calcium, vitamine preparaat gestrooid worden. Jonge dieren moeten elke dag eten en volwassen dieren zo’n 3-4 keer per week. Jonge dieren eten voor hun formaat veel meer insecten dan volwassen dieren, ze moeten deze ook voldoende krijgen om goed te kunnen groeien. De staart is de vetopslag voor de luipaardgekko, deze mag dik zijn en mag niet te dun worden. Luipaardgekko's die aan mogen komen kunnen wasmotten gegeven worden, dit is een makkelijk verteerbaar en vet hapje voor reptielen. Om calciumtekort te voorkomen kan er bij luipaardgekko's met calciumpoeder in het hok gezet worden.
Hanteren: Kan het beste worden gedaan met 2 handen, zodat de dieren goed ondersteund worden bij de voeten. Een hand voor de voorpoten en een hand voor de achterpoten, als je een grote hand hebt dan kan dit natuurlijk ook op één hand. Bij regelmatig hanteren zijn volwassen dieren vaak rustig en goed te hanteren. Zijn de dieren nog wat onrustig, dan is regelmatig hanteren van belang. Jonge dieren zijn bijna altijd veel sneller en drukker in gedrag.
Verzorgen: Dagelijks water verversen en wekelijks poep verwijderen met een zeef. Elke 3 maanden kan de bodembedekking in zijn geheel worden ververst. De luipaardgekko is één van de weinige reptielen die zindelijk is, waardoor de poep gemakkelijk te vinden en te verwijderen is.
Geslachtsbepaling: Man heeft 2 bulten in de staart. De man heeft duidelijkere pre-anale poriën in de vorm van V tussen de achterpoten. Bij de vrouwen is dit vrijwel niet zichtbaar. De mannen hebben over het algemeen een bredere staartwortel en zijn vaak breder gebouwd dan de vrouw.
Geslachtsrijp: 2 jaar, soms al met 10 maanden.
Ziektes en aandoeningen:                                                         
Rachitis: Uit zich door misvormde botten en komt door kalk- en vitamine tekort. Ook gebrek aan (goed) uv licht kan dit veroorzaken. 
Parasieten, schimmels of bacteriën: Symptomen afwijkende ontlasting, slijm bij de neus of bek, afwijkende huid of zichtbare parasieten zoals mijten. In het geval van mijten kunnen er roofmijten gebruikt worden als bestrijdingsmiddel. Deze eten de kwaadaardige mijten op en de luipaardgekko zal geen last van de roofmijten ondervinden.
Het is verstandig elk jaar mestcontrole te laten uitvoeren, zodat u weet of het dier geen inwendige parasieten heeft opgelopen.
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Luipaardgekko is vanaf 45 euro per dier
De aanschaf van een Luipaardgekko met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €250,-  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 15 euro. 
Eventuele dierenarts kosten voor als het dier ziek wordt.


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

 

 

© 2016 - 2024 welle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel