Cites II

Europese Dwergmuis €10,-

Artikel 1 van 34
Overzicht

De Europese dwergmuis (Micromys minutus)

Lengte: lichaam 5-7 cm
Levensverwachting:  1-3 jaar 
Leefwijze: ​Groepsdier 
Gedrag: Erg actief, niet te hanteren (kijkdier), dagactief 
Herkomst: Noord-Azië, Europa
Voeding:  Parkietenzaad, universeelvoer, tarwe aren, insecten zoals meelwormen en krekels
Huisvesting:  Knaagdierterrarium 50x40x80cm
Temperatuur: Kamertemperatuur


De Europese Dwergmuis
Latijnse naam: Micromys Minutus                                                                                                                        
       
De dwergmuis ook wel oogstmuis genoemd is een klein knaagdier dat voorkomt in Europa en Azië. Ze zijn erg actief en klimmen ontzettend graag. Ze zijn zeer nieuwsgierig, maar niet goed te hanteren en daarom alleen geschikt als kijkdier.

Herkomst: Europa en Azië, dwergmuizen leven voornamelijk in gebieden met hoge grassen; zoals droge rietvelden, graanakkers en grasvelden met hoog gras. Ze zijn ook in onbegraasde hooilanden, bermen, verwilderde tuinen en aan bosranden te vinden.  
Levensverwachting: 1-3 jaar
Lengte: 50-80mm (lichaam), 50-70mm (staart), gewicht: 4-10gram
Kleur: Geelbruin tot oranjebruin met een witte buik.
Gedrag: Dwergmuizen leven voornamelijk in familieverband. Ze zijn afwisselend dag- en schemer actief die in korte periodes rust en activiteit afwisselen. Als ze actief zijn vinden ze klimmen en klauteren het leukst. Als de groep actief is houdt meestal één van de muizen de wacht op een hoog uitgezochte plek. De dieren kunnen gehouden worden met alleen maar vrouwen, alleen maar mannen of 1 man met meerdere vrouwen.
In de zomer maken ze nesten hoog in bijvoorbeeld struiken en hoge grassen. In de winter maken ze de nesten vaak wat lager bij de grond. Voor het maken van nesten gebruiken ze vaak stro, hooi, gras, stukjes stof of papier. Het nest is vaak zo’n 10cm groot, de staart gebruiken ze om zich goed vast te kunnen houden tijdens het klimmen.
Omdat dwergmuizen graag in familieverband leven zullen ze alleen snel vereenzamen. Het bij elkaar zetten van dwergmuizen uit verschillende groepen gaat het beste als ze jong zijn. Nieuwe dieren aan een bestaande groep toevoegen geeft bijna altijd problemen, behalve als het om een groep gaat die alleen uit hetzelfde geslacht bestaat. Bij een groep van alleen maar vrouwen kunnen vaak gemakkelijk vrouwen aan de groep worden toegevoegd. Ook een groep van alleen maar mannen verloopt bijna altijd vreedzaam, ook als hier nieuwe mannen aan worden toegevoegd.
Het introduceren moet op vreemd terrein gebeuren voor de dieren, mocht dit niet meteen goed gaan kan er voor een scheidingswand van gaas gekozen worden. Zo kunnen ze goed aan elkaar wennen en zullen ze elkaar meestal uiteindelijk alsnog accepteren.
Huisvesting: 50x40x80cm voor een groepje van 3-6. Dwergmuizen zijn dieren die graag klimmen en klauteren, om het hok leuk in te richten kan er gebruik gemaakt worden van de volgende materialen. Nestjes in ronde vorm om op te hangen, zoals kokosnoten met touwladders. Ook kan er gebruik gemaakt worden van takken en touw om meer klimmogelijkheden te maken. Op de bodem kan ook een zandbak gezet worden met 5-7cm dikte, zodat de muizen lekker kunnen graven. Voor het maken van de nesten hebben ze hooi, stro en diverse soorten hamsternest nodig. Voor hamsters zijn er ontzettend veel klimtoestellen en huisjes (in de form van een flat), deze kunnen uiteraard goed voor de dwergmuizen gebruikt worden. Ook vogelspeelgoed kan leuk zijn voor de muizen en snacks zoals trosgierst kan worden opgehangen. Bij een knaagdierterrarium met plateaus kan de hoogte vrij gemakkelijk benut worden. Hout of andere harde natuurlijke materialen zijn het beste om te gebruiken, stof wordt meestal snel kapot geknaagd. De dieren leven in de natuur in hoge grassen of graanvelden en daarom is veel klimmogelijkheden ophangen aan de bovenkant van de kooi die tot beneden rijken erg leuk voor ze.
Temperatuur: Kamertemperatuur
Bodembedekking: Papierkorrel of een ander goed absorberende bodembedekking.
Voeding: Parkietenzaad, universeelvoer, krekels, meelwormen, groente en fruit. Dwergmuizen hebben een snelle stofwisseling dat betekent dat ze altijd voedsel of water tot hun beschikking moeten hebben. Voedsel mag nooit op zijn en afwisseling in voeding is ook belangrijk bij deze diertjes
Hanteren: Niet echt mogelijk, het zijn kijkdieren. Eventueel vangen met een bakje en deksel.
Verzorgen: Het verblijf moet elke dag worden gecontroleerd op urineplekken en de voeding moet gecontroleerd worden op eventueel bederf of aangevuld worden. Ook schimmelplekken van bijvoorbeeld fruit of groenten moeten verwijderd worden, want dit kan ziektes veroorzaken. Het is verstandig alle voeding in een voedingsbakje te doen, zodat deze schoongemaakt kunnen worden. Drinkflesjes kunnen dwergmuizen vaak niet uit drinken omdat ze daar te klein en niet sterk genoeg voor zijn. Een laag waterbakje zoals bijvoorbeeld reptielenwaterbakje zijn geschikt. Deze bakjes hebben vaak een trappetje, zodat ze zeer gemakkelijk uit het bakje kunnen klimmen. Ook is het mogelijk om stenen in het waterbakje te leggen, zodat ze niet in het water kunnen vallen.
Geslachtsbepaling: De mannetjes hebben balletjes en de vrouwtjes tepels die bij goed kijken meestal wel te vinden zijn. Ook de afstand tussen de geslachtsopeningen is bij de mannen groter als bij de vrouwen.
Geslachtsrijp: 6 weken
Cites appendix II: Deze dieren zijn opgenomen in CITES appendix II en mogen met beperkte mate uit hun natuurlijke leefgebied geëxporteerd worden. U krijg bij een CITES II altijd een overdrachtsverklaring, dit is een verklaring van herkomst. Hierop staan adresgegevens van de koper en van de verkoper vermeld. Dit formulier moet altijd bewaard blijven door de koper als bewijs van legale aankoop.
Ziektes en aandoeningen:    
Parasieten: Let op met luizen, vlooien en wormen bij deze kleine diertjes. Ze zijn vanwege het kleine formaat hier kwetsbaar voor. Het is verstandig het verblijf goed schoon te houden, zodat de weerstand van de muis niet slecht wordt.
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Dwergmuis is vanaf 10 euro per dier
De aanschaf van 2 dwergmuizen met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €200,-  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 10-15 euro. 


 

Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

© 2016 - 2024 welle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel