Cites II
Madagascar Reuzendaggekko | Phelsuma Grandis v.a. €65,-
De Madagaskar Daggekko’s
Latijnse naam: Phelsuma sp.
Madagaskar daggekko’s zijn kleurrijke dagactieve gekko’s die voornamelijk op Madagaskar of nabij gelegen eilanden voorkomt. Ze klimmen graag en kunnen gemakkelijk op gladde bladeren voortbewegen door de hechttenen. Het zijn echt kijkdieren, maar wegens de redelijk eenvoudige verzorging wel geschikt voor de beginner.
Herkomst: Madagscar, met name tropisch regenwoud.
Levensverwachting: 5-25 jaar
Lengte: tot 25 cm
Bekende soorten: Phelsuma Grandis, Phelsuma Laticauda, Phelsuma Madagascariensis.
Kleur: Groen met rode vlekken, soms met blauwe of gele vlekken.
Gedrag: Dagactief en laten zich vaak goed zien. Ze hebben geen oogleden en maken de ogen schoon met hun lange tong. Ze kunnen recht tegen gladde oppervlakken zoals glas lopen vanwege de hechttenen. Daggekko’s kunnen zich heel erg snel voortbewegen en vinden het ook fijn om zich goed te kunnen verstoppen. Daggeko’s kunnen het beste in een paartje gehouden worden, mannen tolereren elkaar niet in een terrarium. Het houden van meerdere vrouwen bij een man kan soms resulteren in een dominante vrouw die de andere vrouwtjes onderdrukt. Alleen of een paartje is daarom de beste keuze.
Huisvesting: Terrarium 50x40x80cm voor 1 dier. 60x45x90cm voor een paartje. Het terrarium mag ingericht worden als een regenwoud terrarium, met op de bodem laag zand en/of humus en heel veel beplanting. Bamboestengels of andere gladde structuren vinden ze fijn om in te klimmen en op te zitten. Ook lianen vinden ze fijn om in te klimmen. De daggekko’s houden van zonnen, dus hier mogen wat plekken voor worden gemaakt zodat ze goed onder lampen kunnen gaan zitten.
Bodembedekking mag vochtig en 5 a 10 cm zijn, zodat bij sproeien de bak ook wat langer vochtig blijft. In het hok kunnen zowel echte als nepplanten worden geplaatst waar ze zich achter kunnen verstoppen. Deze moeten hoog opgehangen worden aan zuignappen of kunnen aan takken gehangen worden.
Temperatuur: 25-28 graden, warmtespot 30-35 graden. Nacht minimaal 20 graden.
UVB lamp: Ja, UVB voor tropische dieren.
Luchtvochtigheid: 60-95%. Het hok mag zeer vochtig zijn, gedurende warmere momenten van de dag is het ook prima als de luchtvochtigheid tijdelijk daalt tot 60%. De bodem mag vochig blijven de hele dag. De luchtvochtigheid kan gemeten worden met een hygrometer.
Bodembedekking: Humus en mos. Eventueel bladeren en bark voor bioactief terrarium.
Voeding: Gekkopap, Fruitkuipjes & Insecten zoals krekels, sprinkhanen & wasmotten. Het is verstandig de voedseldieren te gut-loaden, dit houdt in speciaal voer te geven aan de voedseldieren, zodat de voedingswaarde hoog wordt. Zo krijgt je huisdier goed alles binnen. Over de insecten moet er een calcium, multivitaminen en D3 preparaat worden gestrooid. Het is verstandig de voeding wat hoger te plaatsen, dit vinden de gekko's prettiger eten. Bijvoorbeeld houder voor fruitkuipje met zuignap, houder voor pap met zuignap of een platform met zuignap.
Hanteren: Niet verstandig, ze kunnen de huid en staart loslaten. Ze kunnen ook aardig hard bijten als ze vastgepakt worden. Bij het openen van het terrarium moet opgelet worden, dat ze er niet hard uitrennen. De dieren kunnen doorgaans wel zo tam worden dat ze uit de hand kunnen eten. Vangen is het beste om met een plastic bakje te doen en deze over het dier te plaatsen en daarna de deksel (of een papiertje) eronder te schuiven.
Verzorgen: Het verblijf moet elke dag op voedselresten gecontroleerd worden, uitwerpselen en het water vervangen worden. Elke dag moet er gesproeid worden. Sproeien kan met de hand, mistapparaat of met een druppelaar.
Levende voeding wat niet wordt opgegeten moet verwijderd worden, dit om stress bij de dieren te voorkomen. Bij een bioactief terrarium hoeft er vrijwel nooit te worden schoongemaakt, dit doen de tropische pissenbedden, springstaartjes en/of miljoenpoten.
Geslachtsbepaling: Vaststellen van het geslacht kan meestal pas met een jaar. Mannen hebben duidelijkere zichtbare poriën dan de vrouw, zijn breder, forser en grover gebouwd en territoriaal tegen andere mannelijke gekko’s.
Geslachtsrijp: 1,5-2 jaar
Cites appendix II: Deze dieren zijn opgenomen in CITES appendix II en mogen met beperkte mate uit hun natuurlijke leefgebied geëxporteerd worden. U krijg bij een CITES II altijd een overdrachtsverklaring, dit is een verklaring van herkomst. Hierop staan adresgegevens van de koper en van de verkoper vermeld. Dit formulier moet altijd bewaard blijven door de koper als bewijs van legale aankoop.
Ziektes en aandoeningen:
Luchtweginfectie: Symptomen zijn met de bek open ademhalen of slijm bij de neusgaten.
Kalkgebrek: Symptomen zijn kromme ledematen, ruggengraat of staart. Spasmes op verschillende plekken in het lichaam.
Parasieten of bacteriële infectie: Afwijkende ontlasting, diarree, stinkende of helemaal geen ontlasting.
Legnood: Symptomen zijn afwijkende ontlasting.
Schimmel: Symptomen zijn afwijkende huid.
Aanschaf en kosten:
De aanschaf van een Madagaskar Daggekko is vanaf 25 euro per dier
De aanschaf van een Madagaskar Daggekko met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €300,-
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 10 euro.
Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.
De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres.
Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.
Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.
Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211